За Веселин Орешков

default

Кой е Веселин Орешков

Днес един агроном по образование, а по призвание учител и лечител, буди със словото си душите на българите, независимо в коя точка на света се намират. Той ги запалва с непринудеността, искреността и невероятният си звучен български език, който ни напомня времето, когато тичахме боси по прашните пътеки на село, а вечер слушахме песента на щурците, докато си разказвахме страшни истории под звезното небе. 

Веселин Орешков, или както му казват всички - чичо Веско, сбира край себе си младите хора като истински магнит и им вдъхва искрата на вдъхновението и вярата, че всички сме Едно!

 „Мъдрият забогатява, а не обеднява, като дава на другите – всички сме Едно” – казва Веселин Орешков.”

Веселин Орешков е роден в Троян. Целият му съзнателен живот е минал като интродуктор на растения и една от големите му мечти е да въведе във флората на България растенията от други флористични райони на Земята, за да се увеличи благатството на нашата земя. И го прави успешно вече години наред. Благодарение на него у нас се отглеждат растенията като планински лимон /Chaenomeles mauley/, арония, актинидия, шизандра, левзея, персимон. Те вече присъстват в не една българска градина и със своите уникални цветове, плодове и лечебни свойства, допълват красивите пролетни пейзажи и трапезата ни.

Именно той  въвежда вече всеизвестната с лечебните си и хранителни качества – арония.  Днес той работи да направи също толково популярен и Планинския лимон, както той го кръсти на български, а защо можете да разберете в книгата му “Планински лимон – показалец за Естествен Живот”.

“Веселин Орешков, или Чичо Веско ще ви впечатли с младежкият си дух, бодрият си ум и невероятното си чувство за хумор. Той споделя, че това се дължи благодарение, че живее вече над 80 години по системата, която той нарича ВЕСКО - Вяра, Емоция, Самопринуда, които оздравяват.

Чичо Веско никога не остава сам, защото посреща от страната и чужбина стотици хора за разговори за истинските неща в живота и ги обучава как да живеят естествено, в ритъма на природата. Чрез личния си пример, в изключително съответствие между думи и постъпки, той увлича както възрастните и младите хора, но и децата. През годините в началото на прехода от 90 години на миналия век, той заедно със свои съмишленици основава и развива детската школа "Дом Паневритмия", в която всяко лято приема деца от цялата страна, които обучава да познават растенията, да градинарстват, да пеят, танцуват в братство и единство.

Днес Веселен Орешков изнася своя опит и мисли в книгите си, които вече са седем на брой и всяка е един безценен бисер, който променя мирогледа на всеки читател.