Планински лимон

default
Майката Природа ни е благословила, Тя с Планинския лимон ни е дарила. 
Планинският лимон е плод несравним, той е полезен, вкусен и любим. 
По витамини е шампион, с него не може да се мери даже цитрусовият лимон.
Издава силен плодов аромат, обагрен е с прекрасен жълт, червен, оранжев цвят.Веселин Орешков донася  планинският лимон от далечния Памир и дарява хората с тоз природен еликсир, като започва да го разпространява у нас. През последните години, той става много популярен и вече е познат и търсен плод за засаждане, именно поради неуморната работа на Веселин Орешков.

Ето какво казва той в книгата си Път към Свободата относно планинския лимон:След като тотално въведох аронията като култура в България и създадохме Асоциацията на аронио- производителите през 2010 г., сега идва ред на Планинския лимон (Chaenomeles maulei), който интродуцирах в края на 60-те години от ботаническата градина с най-висока надморска височина в света (4000 м.н.в.) – гр. Хорог в Памир. Това растение произхожда от Япония и расте по склоновете на Фуджияма. То е уникално. За него великият Лутер Бербанк казва, че има невероятно бъдеще.

Планинският лимон е изключително красив по време на цъфтеж, който продължава около месец и половина. Не се напада от болести и неприятели. Когато през септември узреят плодовете му, те издават много силен и приятен аромат; изключително устойчив на засушаване и студ; издържа на голямо засенчване; не се нуждае от резитби; дълговечен е (при поредната инвентаризация на Кралската ботаническа градина Кю в Лондон през 2009 г. се установило, че само две растения са живи от създаването на градината и едното от тях е планинският лимон – всички останали са периодично подсаждани).

Веселин Орешков споделя за Планинския лимон.

След повече от 40 години работа с планинския лимон съм изумен от неговите възхитителни качества и непретенциозност с изключение на едно – не обича варовити почви. От него имам отбрани много интересни форми и хибриди с японска дюля. Плододават ежегодно и плодовете са много благодатни за преработка. Той е едно от растенията, които ще присъстват в градините на хората в утрешния ден.


 
Разсад на планински лимон и повече информация за растението може да получите като се свържете с екипа на Веселин Орешков на телефон: 0879604206 или изпратите запитване на имейл: victor2019sts@gmail.com

Изпрати запитване за планински лимон

Видео за планинския лимон по БНТ1